Sven Lovén centrum för marina vetenskaper

• Amerikansk krabba i svenska vatten

[2014-09-19] En vitfingrad brackvattenskrabba, som är en amerikansk invasionsart, har påträffats söder om Oxelösund.

• Nya forskningsfartyget har börjat byggas

[2014-09-10] I torsdags skars den första stålplåten till. Nu har Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak börjat byggas på varvet i Gdynia i Polen.

• Ännu en blåskrabba funnen på västkusten

[2014-09-08] Nu har den andra blåskrabban dykt upp på västkusten. Denna gång gjordes fyndet utanför Ringhals.

• Test av modern observationsteknologi inom marin biogeokemi

[2014-09-08] Under en 16 dagar lång vistelse på Lovéncentret Tjärnö testar tyska forskare från GEOMAR i Kiel autonom observationsutrustning. Även doktorander lär sig om och tränar sig i denna sputspetsteknologi. Närheten till den djupa Kosterfjorden är avgörande.

• Sveriges första kurs för vetenskapsdykare lider mot sitt slut

[2014-08-28] Sedan den 18 augusti har doktorander med sju olika nationaliteter deltagit i Sveriges första kurs för vetenskapsdykare på Kristineberg.

• Prövar livet som forskare

[2014-08-14] Under fem dagar provar de på livet som forskare. Gymnasielever från hela landet har samlats på Tjärnö utanför Strömstad för att delta i det naturvetenskapliga forskarlägret Summer Science Camp.

• Vi är redo för Västerhavsveckan!

[2014-07-30] Sommarsolen värmer, badtemperaturen är på topp och vi är riktigt laddade för Västerhavsveckan. Både Lovéncentret Tjärnö och Kristineberg har massor av aktiviteter under veckan som kommer.

• Linda är ny medarbetare på Lovéncentret

[2014-07-10] Linda Paulsen anställdes i juni och kommer att arbeta som ekonomiadministratör på Kristineberg.

• Krabbor från Asien hot mot västkusten

[2014-07-07] Forskarna misstänker att två invasiva asiatiska krabbarter kan ha invaderat svenska vatten. Det är den asiatiska blåskrabban och penselkrabban.

• 26 sommarforskare på Lovéncentret Tjärnö

[2014-06-24] Årets Sommarforskare gick av stapeln under sommarlovets första dagar. Under två läger forskade 26 ungdomar på saker de observerat i fält eller på labb vid Lovéncentret Tjärnö.