Sven Lovén centrum för marina vetenskaper

• Vi är redo för Västerhavsveckan!

[2014-07-30] Sommarsolen värmer, badtemperaturen är på topp och vi är riktigt laddade för Västerhavsveckan. Både Lovéncentret Tjärnö och Kristineberg har massor av aktiviteter under veckan som kommer.

• Linda är ny medarbetare på Lovéncentret

[2014-07-10] Linda Paulsen anställdes i juni och kommer att arbeta som ekonomiadministratör på Kristineberg.

• Krabbor från Asien hot mot västkusten

[2014-07-07] Forskarna misstänker att två invasiva asiatiska krabbarter kan ha invaderat svenska vatten. Det är den asiatiska blåskrabban och penselkrabban.

• 26 sommarforskare på Lovéncentret Tjärnö

[2014-06-24] Årets Sommarforskare gick av stapeln under sommarlovets första dagar. Under två läger forskade 26 ungdomar på saker de observerat i fält eller på labb vid Lovéncentret Tjärnö.

• Mät siktdjupet och delta i världens största kartläggning av plankton

[2014-05-19] Med en vit rund skiva och en mobiltelefon kan du vara med i världens största kartläggning av växtplankton. Växtplankton är basen för hela den marina födoväven, men det är okänt hur de reagerar på klimatförändringar. Siktdjupet avspeglar hur mycket plankton det är i vattnet. I ett nytt internationellt projekt, som Havsmiljöinstitutet deltar i, uppmanas sjöfarare att mäta siktdjupet. Mätningen är enkel och snabb och kan sätta extra krydda på sommarens fisketurer eller segelsemestern i skärgården.

• Näringsdepartementet besökte Lovéncentret Kristineberg

[2014-04-28] Regeringen arbetar just nu med att ta fram en marin strategi som ska presenteras hösten 2014. Som ett led i detta besöker näringsdepartementet platser runt om i landet för att diskutera marina frågor. Efter en dag i mellersta Bohuslän kom de till Lovéncentret Kristineberg för ett kvällsbesök.

• Massdöd bland djur kan undersökas med ny metod

[2014-04-22] En ny metod har utvecklats för att förstå orsakerna till händelser när stora mängder djur dör samtidigt. Metoden har utvecklats av en internationell forskargrupp där forskare från Göteborgs universitet deltagit.

• Kristineberg städar stränder tillsammans med Skaftö naturförskola

[2014-04-11] Årets Vårdag med strandstädning gick av stapeln en mulen men stilla förmiddag. I år tog Lovéncentret Kristineberg kontakt med Skaftö naturskola för att höra om de ville vara med och städa stränderna i vårt närområde och de kom med sin äldsta barngrupp, Spanarna.

• Studenter från 18 länder på Lovéncentret Tjärnö

[2014-04-11] För närvarande pågår årets största kurs på Lovéncentret Tjärnö, med 53 studenter från 18 länder.

• Lampskärmsmedusa i Västerhavet

[2014-04-11] Under senaste veckorna har en vacker och relativt stor medusa simmat i svenska vatten, och också setts av strandstädare. Lampskärmsmedusa kan den kallas. Förmodligen kan den både lysa och fluorescera. Upptäckten av dessa fenomen hos en närstående medusasläkting belönades med Nobelpris för några år sedan.