Sven Lovén centrum för marina vetenskaper

• Prövar livet som forskare

[2014-08-14] Under fem dagar provar de på livet som forskare. Gymnasielever från hela landet har samlats på Tjärnö utanför Strömstad för att delta i det naturvetenskapliga forskarlägret Summer Science Camp.

• Vi är redo för Västerhavsveckan!

[2014-07-30] Sommarsolen värmer, badtemperaturen är på topp och vi är riktigt laddade för Västerhavsveckan. Både Lovéncentret Tjärnö och Kristineberg har massor av aktiviteter under veckan som kommer.

• Linda är ny medarbetare på Lovéncentret

[2014-07-10] Linda Paulsen anställdes i juni och kommer att arbeta som ekonomiadministratör på Kristineberg.

• Krabbor från Asien hot mot västkusten

[2014-07-07] Forskarna misstänker att två invasiva asiatiska krabbarter kan ha invaderat svenska vatten. Det är den asiatiska blåskrabban och penselkrabban.

• 26 sommarforskare på Lovéncentret Tjärnö

[2014-06-24] Årets Sommarforskare gick av stapeln under sommarlovets första dagar. Under två läger forskade 26 ungdomar på saker de observerat i fält eller på labb vid Lovéncentret Tjärnö.

• Mät siktdjupet och delta i världens största kartläggning av plankton

[2014-05-19] Med en vit rund skiva och en mobiltelefon kan du vara med i världens största kartläggning av växtplankton. Växtplankton är basen för hela den marina födoväven, men det är okänt hur de reagerar på klimatförändringar. Siktdjupet avspeglar hur mycket plankton det är i vattnet. I ett nytt internationellt projekt, som Havsmiljöinstitutet deltar i, uppmanas sjöfarare att mäta siktdjupet. Mätningen är enkel och snabb och kan sätta extra krydda på sommarens fisketurer eller segelsemestern i skärgården.

• Näringsdepartementet besökte Lovéncentret Kristineberg

[2014-04-28] Regeringen arbetar just nu med att ta fram en marin strategi som ska presenteras hösten 2014. Som ett led i detta besöker näringsdepartementet platser runt om i landet för att diskutera marina frågor. Efter en dag i mellersta Bohuslän kom de till Lovéncentret Kristineberg för ett kvällsbesök.

• Massdöd bland djur kan undersökas med ny metod

[2014-04-22] En ny metod har utvecklats för att förstå orsakerna till händelser när stora mängder djur dör samtidigt. Metoden har utvecklats av en internationell forskargrupp där forskare från Göteborgs universitet deltagit.

• Kristineberg städar stränder tillsammans med Skaftö naturförskola

[2014-04-11] Årets Vårdag med strandstädning gick av stapeln en mulen men stilla förmiddag. I år tog Lovéncentret Kristineberg kontakt med Skaftö naturskola för att höra om de ville vara med och städa stränderna i vårt närområde och de kom med sin äldsta barngrupp, Spanarna.

• Studenter från 18 länder på Lovéncentret Tjärnö

[2014-04-11] För närvarande pågår årets största kurs på Lovéncentret Tjärnö, med 53 studenter från 18 länder.