Sven Lovén centrum för marina vetenskaper

• Studenter från 18 länder på Lovéncentret Tjärnö

[2014-04-11] För närvarande pågår årets största kurs på Lovéncentret Tjärnö, med 53 studenter från 18 länder.

• Lampskärmsmedusa i Västerhavet

[2014-04-11] Under senaste veckorna har en vacker och relativt stor medusa simmat i svenska vatten, och också setts av strandstädare. Lampskärmsmedusa kan den kallas. Förmodligen kan den både lysa och fluorescera. Upptäckten av dessa fenomen hos en närstående medusasläkting belönades med Nobelpris för några år sedan.

• Nya forskningsfartygets skrov testat

[2014-04-04] Modelltesterna av Göteborgs universitet nya forskningsfartyg Skagerak har nu genomförts. En 6 meter lång modell av fartyget har testats i en modellbassäng. Provkörningarna visar att fartyget har mycket bra testvärden.

• Kristina ny administrativ chef på Lovéncentret

[2014-03-28] Kristina Erlandsson började 17 mars sin tjänst som administrativ chef för Lovéncentret.

• Svårtillgängliga havsområden kan studeras genom ny satsning på infrastruktur

[2014-03-27] En nationell infrastruktur för att studera förhållanden i havet som är svårtillgängliga med konventionell teknik skapas nu med stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Göteborgs universitet, Chalmers och Stockholms universitet står bakom konsortiet MUST, Mobile Underwater System Tools, som nu tilldelas 38 miljoner kronor.

• Solen skiner, strandskatan har anlänt och våren är här!

[2014-03-17] På land är fortfarande ganska grått, gruset ligger kvar från att snön har smält och buskar och träd har inte riktigt börjat spira ännu. Vad händer under ytan i Gullmarn?

• Evolution i havet - vinna eller försvinna?

[2014-03-13] Att förstå hur arter kan anpassa sig i naturen har blivit en viktig fråga i och med klimatförändringarna. Nu visar ny forskning vid Göteborgs universitet att den släta havstulpanen utvecklat förmåga att leva i vatten med väldigt olika salthalter.

• Två nya medarbetare på Lovéncentret Tjärnö

[2014-03-05] Denna vecka började två nya medarbetare på Lovéncentret Tjärnö: Johan Klemensson som skeppare/tekniker och Thore Hilmersson som tekniker.

• Algodling har satts ut i havet

[2014-02-27] Nu är de första plantorna av brunalger utsatta vid Koster i norra Bohuslän. De ingår i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som syftar till att odla alger och använda ämnen från dem.

• Magnus är ny tekniker på Kristineberg

[2014-02-13] Ny medarbetare på Kristineberg